Vi är så himla flitiga så här på hösten. Allt som ska tas tillvara! Så gott med stora, färska, söta morötter. Vi hade lite över och gjorde fyra marmelader, eller två, men båda i två varianter, en med och en utan socker.
Variation 1. Kan nog bli fin även i förkylningstider, med all ingefära!
500 gram morötter, rivs i matberedaren på minsta skivan
5 dl vatten
1 citron, både rivet skal och juicen
2 apelsiner, både rivet skal och juicen
3-4 msk riven ingefära
6 stjärnanis
(6-8 dl syltsocker - om ni är lagda åt det söta hållet)
Variant 2:
500 gram morötter, rivs i matberedaren på minsta skivan
4 dl vatten
1 grön lime, juicen från den - inte skalet
1 påse torkade aprikoser
2 kanelstänger
(4-6 dl råsocker, men den blir god även utan socker, aprikoserna är söta)
Koka allt i 45 minuter eller tills morötterna blir simmiga. Häll i Certo i den sockerfria när den kokat klart så blir den marmeladigare. Vi fryser ner och tar upp efter åtgång.