söndag 25 september 2011

Morotsmarmelad x2



Vi är så himla flitiga så här på hösten. Allt som ska tas tillvara! Så gott med stora, färska, söta morötter. Vi hade lite över och gjorde fyra marmelader, eller två, men båda i två varianter, en med och en utan socker.

Variation 1. Kan nog bli fin även i förkylningstider, med all ingefära!

500 gram morötter, rivs i matberedaren på minsta skivan

5 dl vatten

1 citron, både rivet skal och juicen

2 apelsiner, både rivet skal och juicen

3-4 msk riven ingefära

6 stjärnanis

(6-8 dl syltsocker - om ni är lagda åt det söta hållet)

Variant 2:

500 gram morötter, rivs i matberedaren på minsta skivan

4 dl vatten

1 grön lime, juicen från den - inte skalet

1 påse torkade aprikoser

2 kanelstänger

(4-6 dl råsocker, men den blir god även utan socker, aprikoserna är söta)


Koka allt i 45 minuter eller tills morötterna blir simmiga. Häll i Certo i den sockerfria när den kokat klart så blir den marmeladigare. Vi fryser ner och tar upp efter åtgång.