fredag 10 april 2009
Laxmiddag i påskatid
Börja med egenrökt lax med grön sås.
Rök några bitar lax i den egna lilla röklådan. Låt kallna.
Skär i skivor och lägg på den krämiga kalla såsen.
Grön sås:
Några broccolibuketter
1 avokado
Mixas tillsammans till en slät kräm
2 msk turkisk yoghurt
2 msk crème fraiche
½ pressad lime
2 msk olivolja limone
1 vitöksklyfta
örtsalt
Rörs i hop. Blanda ner broccoli/avokadokrämen. Lägg på de rökta laxskivorna. Garnera med färsk basilika.
Fortsätt med laxsoppa på egen fond
Fond:
Gör egen fiskfond på "skrovet", inklusive huvud och ben, från en lax.
½ purjolök
1 gul lök
½ morot
Fräs i smör. Häll på
1 liter vatten
2 dl vitt matlagningsvin/eller vitt vin
Krydda med dragon och salt. Koka ½ timma. Sila. Spara 2-3 dl till soppan och frys in resten i 2-3 dl portioner till kommande soppor.
Soppa:
700 g färsk lax (tärnas)
1 bit rotselleri
1 purjolök
2 morötter
2 dl fiskfond
2 dl vitt matlagningsvin/eller vitt vin
1 l vatten
6-7 potatisar
Salt
Peppar
Dragon
2 dl grädde
½ citron
Dill
Skala och skär rotselleri, purjolök och morötter i tärningar. Fräs i smör. Häll på vatten, fond och vin.
Låt koka upp och lägg i de skalade och tärnade potatisarna.
Salta, peppra och lägg i dragon.
Låt allt koka 10-15 minuter.
Häll i grädden. Lägg ner laxtärningarna och låt allt koka med i 3-5 minuter. Pressa i citron.
Dekorera med dill.
Servera med knäckebröd och ost.
Avsluta med egengjord glass
Egengjord glass på frusna hjortron,
2 dl turkisk yoghurt,
2 dl grädde
2 äggulor.
Lägg allt utom grädden i matberedaren och kör runt några sekunder tills det blir en jämn smet.
Vispa grädden och vänd ner glassmeten i grädden. Servera direkt.
Socker vid sidan av för den som vill ha.