onsdag 9 juli 2008

Makaronilåda med fläsk eller broccoli


Så här gör Erland favoriten Makaronilåda

Smörj två (ganska stora, med minst 6 cm höga kanter) ugnsformar.

14 dl makaroner, kokas några minuter kortare än det står på paketet.
2 lökar finhackas.
Blanda och fördela i de två formarna.

1 paket bacon, finhackas, sätts ner i ena formen.

2 broccolihuvuden förvälls i några minuter och körs sedan i matberedaren innan de blandas med makaroner och lök i den andra formen.
2 hackade tomater ( testar vi idag)
Annars brukar vi ha 3 morötter som rivs grovt i den vegetariska varianten.

Prästost och hushållsost i lika delar finrivs ( sammanlagt cirka en halv liter färdigrivet) och hälften av rivet fördelas i de båda formarna.
Som smaksättning bör också en bit parmesanost rivas ner i ostblandningen.

Blanda ...
1,5 liter mjölk
6 ägg
2 vitlöksklyftor pressas
Salt och grovmalen svartpeppar och riven muskotnöt efter behag.
... och häll i formarna tills vätskeblandningen syns runt de översta makaronerna.

In i ugnen på 200 grader i varmluftsugn ( 225 i vanlig ugn) i cirka 30 minuter.
OBS! Sätt i resten av osten efter 20 minuter och låt allt få fin färg.

Serveras med ketchup, riven parmesan och grönsallad.

Blir det nåt över äter åtminstone ett par av familjens medlemmar gärna resterna kalla. Eller så sätter vi ner resterna i en IKEA-låda och tar med till jobbet.